Cadangan kuih nak buat

Bahan A
200gm mentega
20gm shortening
70gm gula icing
60gm peanut butter
2 sudu kecil coffee emulco
Bahan B
230gm tepung rose
40gm tepung jagung
60gm nestum di kisar halus
Hiasan : Chocolate masakan cair dan Chocolate Rice
Cara-cara :
1. Krimkan bahan A, masukkan bahan B dan uli menjadi doh.
2. Canai dan terap dengan acuan disukai. Susun di dalam dulang pembakar yang telah digris.
3. Bakar pada suhu 150C selama 25-30 minit.
4. Biarkan biskut sejuk baru dipaip dengan chocolate masakan dan ditabur dengan chocolate rice.
Bahan A
160gm mentega
1/8 teh esen vanilla
60gm gula aising
secubit garam
Bahan B (diayak bersama)
180gm tepung gandum
10gm serbuk koko
25gm tepung jagung
15gm tepung kentang
1 1/2 sudu besar susu tepung
1/8 sudu teh serbuk penaik
50gm kacang tanah (panggang dan dikisar halus)
Bahan C
90 biji kacang - panggang (utk dimasuk ke dlm doh)
Hiasan : Coklat masakan putih, coklat rice berwarna, dan cwn kertas.
Cara-cara:
1. Pukul bahan-bahan A sehingga ringan dan berkrim.
2. Masukkan bahan B dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sebiji kacang yg telah dipanggang dan salut dgn doh menjadi bulat membujur.
4. Susun didlm loyang pembakar dan bakar pd suhu 150c selama 15 minit.
5. Sejukkan. celupkan biskut ke dalam coklat masakan dan masukkan ke dalam cwn kertas, taburkan coklat rice utk hiasan.
No comments:
Post a Comment