image atas

image atas

Friday, August 3, 2012

Kuih raya

Biskut Chocolate Bubble Crunchy / Chocolate Bubble Crunchy Cookies

Bahan-bahan
Bahan A
200gm rice bubble
200gm mentega cair


Bahan B (dibakar dahulu)
200gm serbuk badam / gajus
100gm badam cincang (almond nibs)

Bahan C
250gm coklat masakan
50ml minyak jagung

Hiasan : manik berwarna atau disukai

Cara-cara :
1.  Gaul bahan A hingga rata, kemudian bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
2.  Bahan B dibakar terlebih dahulu, kemudian satukan bersama bahan A, gaul hingga rata.
3.  Masak bahan C secara double boil, biar coklat cair angkat dan masukkan minyak jagung, gaul rata.  Kemudian masukkan bahan A dan B tadi.  Sudukan ke dalam mangkuk kertas, tabur dengan bahan hiasan dan biarkan sehingga coklat membeku.

No comments:

Post a Comment